Porvoon Urheilijat Ry - Telinevoimistelu jaosto
Aloitussivu Etusivu Tietoa voimistelujaostosta Ilmoittautumislomake Linkit
 
 
 

Joukkuevoimistelu - esteettinen ja taiteellinen kilpailulaji

Joukkuevoimistelu on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheilulajiksi ja se on harrastajamäärältään Voimisteluliiton lajeista suurin. Laji vaatii voimistelijalta liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja rytmitajua ja siinä korostuvat vartalon liikkeiden virtaavuus, ilmaisullisuus ja esteettisyys. Hyvälle suoritukselle on ominaista yhteinäisyys ja yhtäaikaisuus. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Vuonna 2003 perustettiin Kansainvälinen Joukkuevoimisteluliitto IFAGG.

 
Lähde: Svoli

Tietoa kilpailutoiminnasta

 

Joukkuevoimistelun kilpailujoukkue koostuu vähintään viidestä voimistelijasta, jotka harjoittelevat noin 2–3 minuuttia kestävän kilpailuohjelman. Ohjelma sisältää vartalon liikkeitä, tasapainoja, hyppyjä, liikkuvuusliikkeitä, esimerkiksi spagaatteja ja askelsarjoja musiikin tahtiin. 14–16-vuotiaiden sarjasta lähtien koreografiaan voi lisätä myös nostoja. Kilpailualue on 13 × 13 metriä, ja sitä kuuluu käyttää ohjelman aikana vaihtelevasti.

Joukkuevoimistelussa joukkueet on jaettu kahteen sarjaan: mestaruus- ja kilpasarjaan. Mestaruussarja on tiukempi kuin kilpasarja ja siinä kilpaillaan SM-tasolla. Joukkueet voivat itse päättää kummassa sarjassa kilpailee. Sarjojen sisällä joukkueet jaetaan myös ikäluokkiin: asema, 10-12, 12-14, 14-16, 16-18 ja naiset (syksyisin korkein sarja on yli 16 vuotiaat). Keväisin kilpaillaan vapaaohjelmalla eli ilman välinettä ja syksyisin välineohjelmalla. Kilpailuja järjestetään alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Mestaruussarjan välinekilpailuissa välineet määrätään ikäsarjoittain (kilpasarjassa joukkue voi itse päättää välineen). 10–12 tekevät pallolla, 12–14 vanteella, 14–16 keiloilla ja yli 16-vuotiaat vapaavalintaisella välineellä. Yli 16-vuotiaat voivat myös valita välineeksi nauhan.

Tuomaristo koostuu kolmesta tuomaristosta. Sommittelun tekninen tuomaristo arvioi vaadittavien vaikeusosien eli tasapainojen, hyppyjen, vartalon sekä muiden vaadittavien liikkeiden arvon. Sommittelun taiteellinen tuomaristo taas arvioi ohjelman rakenteen, monipuolisuuden ja taiteellisen kokonaisuuden. Tuomaristo arvioi siis kuvioiden muodostumista, musiikkia, joukkueen taitotasoa sekä liikkeiden rytmissä suorittamista. Suoritustuomaristo sen sijaan arvioi joukkueen yhtäaikaista suoritusta ja vaikeusosien puhdasta suorittamista.

10–12-vuotiaiden pisteet ilmoitetaan kategorioina, joita on kymmenen. Ensimmäinen kategoria on paras ja kymmenes huonoin. Kilpasarjassa 12-14-vuotiaatkin saavat vielä kategoriat. Paras kategoria on A ja huonoin on E. Jokainen tuomari antaa pisteet, joiden mukaan joukkueet sijoitetaan kategorioihin. 12-14-mestaruus-, 14–16- , 16–18- ja naistensarjan tulokset ilmoitetaan pisteinä. Täydet pisteet ovat 20: teknisessä kuusi, taiteellisessa neljä ja suorituksessa kymmenen.

Suomalaisen joukkuevoimistelun menestys on lajin laajan harrastajajoukon, ammattitaitoisten valmentajien ja huipputason voimistelijoiden ansiota

 

Lähde: Wikipedia

 

 

Tukijat

Ota yhteyttä | pu@porvoonurheilijat.fi Sisältö © Porvoon Urheilijat Ry 2006. Sivuston toteutus © Whitestone Oy.